Ochrana oznamovatelů

V nedávné době české právní prostředí přijalo úpravu na anonymní ochranu oznamovatelů. Účelem je chránit oznamující fyzické osoby na protiprávní jednání. Podstatná část zákona je věnována rovněž ochraně zaměstnance, upozorňuje-li na nezákonná jednání a praktiky svého zaměstnavatele. 

Co úprava zahrnuje a jak se dotýká postavení a práv zaměstnance se dozvíte v našem článku.

Co je ochrana anonymních oznamovatelů?

Právní úprava zavádějící systém ochrany anonymních oznamovatelů. Pracovníci na straně zaměstnavatele díky němu mají možnost anonymně hlásit nesrovnalosti a protiprávní jednání v rámci organizace. Může se jednat o oznámení směřující přímo ve vztahu k protiprávním jednáním organizace (zaměstnavatele), ale rovněž o případy oznámení pracovníka ve vztahu k jiným osobám, které se v rámci firemní struktury/kultury dopouštějí nekalostí. 

Povinnost obecně dopadá na všechny zaměstnavatele (s popsanými výjimkami) od 50 zaměstnanců. Až na zákonem popsané výjimky dopadá v podstatě na veškeré zaměstnavatele, kteří splňují nastavený limit počtu pracovníků.

Anonymní oznamovací systém zaměstnavatele

Povinností na úrovni zaměstnavatele je zavedení ověřeného vnitřního oznamovacího systému, díky kterému budou mít zaměstnanci možnost anonymně reportovat porušení chráněných práv (např. trestné činy, diskriminace, daně, finanční služby, ochrana spotřebitele, ochrana životního prostředí, sexuální nátlak, atd…). Pokud zaměstnavatel systém nevede a neřídí, mohou se zaměstnanci obrátit na ministerstvo spravedlnosti (zde).

Proč zaměstnance anonymní oznámení zajímá?

Díky němu můžete na pracovišti zařídit nápravu protiprávního stavu, aniž by se někdo dozvěděl vaši identitu. Zaměstnavatelé musí zajistit možnosti zaměstnanců anonymně reportovat nadepsaná pochybení bez znalosti konkrétního podatele. Oznamující zaměstnanec je tím chráněn před možností odvetných opatření.  

Je-li oznámení pravdivé, zaměstnavatel nemůže ve vztahu k oznamujícímu zaměstnanci oprávněně vykonávat jakákoli odvetná opatření v souvislosti s oznámeným protiprávním jednáním.  Pokud zaměstnavatel propustí zaměstnance v návaznosti na jeho oznámení, jedná v rozporu s právem a v takovém případě se zaměstnanec může domáhat neplatnosti jednání zaměstnavatele, a to včetně náhrady újmy, která zaměstnanci v souvislosti s jednáním vznikla. 

Neplatná výpověď zaměstnavatele

Typicky se bude jednat o propuštění zaměstnance, který se v očích zaměstnavatele stává nepohodlnou osobu. Jako zaměstnanci máte následně možnost napadnout platnost podané výpovědi prostřednictvím institut, které právo nabízí (namítnout neplatnost výpovědi).

Neproplacení mzdy nebo její složky

Prakticky se setkáváme i s tím, že zaměstnanci přestanou být vypláceny některé formy odměny, případně se zaměstnavatel snaží snížit majetkový prospěch zaměstnance (například neproplacení mzdy ve svátek nebo příplatků za práci přesčas). Zaměstnanec má v takovém případě nárok na doplnění nevyplacených plnění ze strany zaměstnavatele.

Závěr

Dostanete-li se jako zaměstnanec do situace, kdy Vás chce zaměstnavatel poškodit pro podání anonymních podnětů ohledně porušení práv, máte v případě splnění podmínek možnost domáhat se sjednání nápravy v režimu zvláštní právní úpravy. Budete-li v této záležitosti potřebovat pomoc či poradit, obraťte se na nás, my Vám pomůžeme sjednat nápravu a ochráníme Vaše práva zaměstnance. 

Pokud byl pro Vás tento článek přínosem, uvítáme jeho sdílení, případně Like/Komentář/Sledování na našich sociálních sítích  Instagram, Facebook či LinkedIn, aby tento náš projekt pomohl i dalším z Vás. Děkujeme. 

Ochrana oznamovatelů

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu
Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek