Dohoda o skončení pracovního vztahu

Dohoda o skončení pracovního poměru je způsob skončení pracovní smlouvy zavedený zákoníkem práce. Jde o smluvní závazek, který vyjadřuje vzájemný souhlas zaměstnavatele a zaměstnance na ukončení pracovního vztahu. Na rozdíl od výpovědi, musí obě smluvní strany dobrovolně souhlasit na ukončení (výpověď je jednostranná) pracovní smlouvy.  Dohoda obsahuje vedle souhlasu se skončením pracovního poměru také podmínky skončení a velmi často také důvod skončení.

Dohoda o skončení pracovního vztahu a jiné formy skončení

Pro všechny případy skončení pracovního poměru je nutné provést v písemné formě a doručit druhé straně (zaměstnanci / zaměstnavateli).

Výpověď (V) VS Dohoda o skončení pracovního vztahu (D)

  • Pracovní poměr skončí uplynutí výpovědní doby (V) / skončí ve smluvně určený den (D)
  • Výpověď musí být doručena zákonem předepsaným způsobem / doručena podpisem (D)
  • Obě strany (zaměstnance i zaměstnavatel) mají právo napadnout výpověď soudně (V) / prakticky nelze soudně napadnou (D)
  • V některých případech vzniká ze zákona nárok na odstupné (V)/ odstupné zpravidla musí být sjednáno (D)

Okamžité zrušení pracovního poměru (OZ) VS Dohoda o zrušení pracovního poměru (D)

  • Nezbytným předpoklad je naplnění důvodů dle zákoníku práce (OZ) / lze kdykoli i bez důvodu (D)
  • Pracovní poměr skončí doručením okamžitého zrušení (OZ) / skončení podle sjednaného data (D)
  • Právní účinky jen v případě řádného doručení (OZ) / Doručeno okamžikem podpisu (D)
  • Zaměstnanec i zaměstnavatel mohou napadnout soudně (OZ) / prakticky nelze zpochybnit před soudem (D)
  • Nevzniká nárok na odstupné (OZ) / lze sjednat odstupné (D)

Vidíme, že dohoda o skončení pracovního poměru je velmi výhodný způsob skončení pro zaměstnavatele. Pokud má zaměstnavatel zájem skončit pracovní poměr se zaměstnancem, vždy bude chtít volit cestu dohody o skončení pracovního poměru, neboť pro něj přináší jen výhody a snižuje rizika nesprávného postupu z výpovědi a/nebo okamžitého skončení pracovního poměru. Rovněž se může prostřednictvím dohody o skončení pracovního poměru snažit o snížení/úpravu práva zaměstnance na odstupné.

Hlavní rysy dohody o skončení pracovního poměru

Hlavní rysy dohody o skončení pracovního poměru:

  1. Vzájemný souhlas: Obě strany musí s ukončením souhlasit za dohodnutých podmínek.
  2. Písemná forma: Dohoda musí být vždy sepsána písemně a obě strany by ji měly podepsat.
  3. Doručení. Okamžikem podpisu je dohoda účinná pro zaměstnance i zaměstnavatele, a nemusíte tak provádět složité doručení dle zákoníku práce.
  4. Flexibilita: Díky tomu můžete upravit obsah dohody a provést skončení i za jiných, než zákonem určených podmínek.
  5. Důvod ukončení: V dohodě nemusí být nutně uveden důvod ukončení (pro zaměstnance může být nevýhodné s ohledem na odstupné).

Znejte svá práva zaměstnance

Dohoda o skončení pracovního poměru je často považována za méně konfliktní způsob, jak ukončit pracovní vztah, a může přispět k udržení dobrých vztahů mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Jako zaměstnanec však můžete v případě dohody tahat za kratší konec a nakonec bude její znění méně výhodné, než kdyby došlo ke skončení pracovního poměru jiným způsobem podle zákoníku práce (zejména s ohledem na odstupné).

Pomáháme zaměstnancům znát jejich práva. Pokud se Váš tento projekt/článek líbí, budeme rádi za podporu projektu našich sociálních sítí Instagram, Facebook či LinkedIn. Děkujeme. 

Dohoda o skončení pracovního vztahu

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu
Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek