Anonymní oznámení (whistleblowing)

Whistleblowing je pojem označující hlášení na neetické, nezákonné nebo škodlivé praktiky v rámci organizace. Zaměstnanec, označovaný jako whistleblower (nebo "oznamovatel" v češtině), pomáhá pomocí svých svědectví odhalit informace o činnostech na straně zaměstnavatele, které jsou považovány za nezákonné nebo jinak škodlivé pro veřejnost nebo organizaci samotnou. Whistleblowing může zahrnovat odhalení různých druhů přestupků, jako jsou korupce, finanční podvody, porušování předpisů o bezpečnosti, zneužívání moci, nebo porušování práv zaměstnanců.

Jako ochrana anonymních oznamovatelů v praxi vypadá (nebo by vypadat měla) se dnes zaměříme v tomto příspěvku. K podmínkám užití zákona jsme se vyjádřili v historickém příspěvku. 

Zajištění anonymity oznamovatele (whistleblowera)

Nezapomínejte, že se úprava nemusí použít u všech zaměstnavatelů (obecně limit 50 pracovníků a více, existence zákonem stanovených výjimek).

Anonymita

Základním pilířem ochrany oznamujících osob je jejich anonymita. Zaměstnanci mohou být zdrženliví k podání podnětu, neboť jsou ze své pozice závislí na mzdě, kterou jim vyplácí zaměstnavatel. Organizace (zaměstnavatel) proto nesmí vědět, že konkrétní zaměstnanec podnět podává, nicméně musí vytvořit nástroje, které skutečně slouží k zajištění možnosti podání stěžovatele bez zjištění jeho totožnosti zaměstnavatelem.

Systém důvěry

Povinností zaměstnavatele je vytvořit systém důvěry, který prvek anonymity skutečně splňuje. Řešení anonymních stížností zaměstnanců by měl zajišťovat subjekt vzbuzující důvěru, integritu a nestrannost. Nezajistí-li zaměstnavatele systém umožňující zachování anonymity, má zaměstnanec možnost využít k podání rovněž systém Ministerstva spravedlnosti (zde - k dnešnímu dni nefungující).

Prolomení povinnosti mlčenlivosti zaměstnance

Jednání zaměstnance směřující podle zákona k ochraně před celospolečensky škodlivým jednáním zaměstnavatele nelze penalizovat. Zaměstnavatel se nemůže spoléhat na zavedené povinnosti mlčenlivosti zaměstnance, ani sankce za její porušení. Vše vztahu k oznamujícímu zaměstnanci se nemusí uplatnit smluvně sjednané limity, ani jiné překážky, které by mohly zaměstnanci bránit / znesnadnit oznámení protiprávních jednání zaměstnavatele. 

Nezapomínejte, že ochrana se uplatní pouze v případech, kdy jako oznamovatel podávat svá podání v dobré víře, že zaměstnavatel skutečně jedná v rozporu se zákonem. Porušíte-li zákon, podáte lživé nebo nepravdivé udání, může zaměstnavatel využít sankce předvídané zákonem, stejně tak i prostřednictvím nastavených systémů smluvní ochrany.

Ochrana oznamovatele před odvetným opatřením

Zaměstnavatel (ale i jiné osoby v rámci jeho organizace) nesmí zaměstnance žádným způsobem penalizovat za anonymní podání. Podle zákona zaměstnavatel nesmí žádným způsobem přistoupit k odvetným opatřením vůči oznamujícímu zaměstnanci. V této souvislosti nemá zaměstnavatel možnost: rozvázat pracovní poměr, výpověď, okamžité zrušení pracovního poměru, odvolání z vedoucího místa, snížení mzdy nebo odměny, nerovné zacházení, změna rozvržení pracovní, ani žádné jiné odvetné opatření.

Nadto se ochrana před odvetným opatřením netýká pouze zaměstnance. Chráněné postavení získávají i osoby, které k podání oznámení přispěly. Nadto nemůže zaměstnavatel směřovat odvetná opatření namířená vůči osobám blízkým oznamovateli. Nemusíte mít strach, že Vás oznámení negativně omezí, i když se o něj bude zaměstnavatel pravděpodobně snažit. Nicméně je třeba vždy počítat s tím, že zaměstnavatel se o určitou formu odvety bude snažit (i s odstupem času) a být připraven na to, že zaměstnanec musí aktivně uplatnit svá práva vůči zaměstnavateli před soudy.

Závěr

Pokud se jako zaměstnanec ocitnete v situaci, kdy vám hrozí odvetné kroky ze strany zaměstnavatele kvůli anonymním oznámením o porušování práv, můžete se za určitých podmínek domáhat nápravy v rámci speciálních právních předpisů. Pokud potřebujete v této věci pomoc nebo radu, neváhejte se na nás obrátit. Pomůžeme vám dosáhnout spravedlnosti a ochránit vaše zaměstnanecká práva.

Pokud vám byl tento článek užitečný, budeme rádi, když jej budete sdílet, dáte Like, napíšete komentář nebo nás začnete sledovat na našich sociálních sítích Instagram, Facebook či LinkedIn, aby náš projekt mohl pomoci i dalším lidem. Děkujeme.

Anonymní oznámení (whistleblowing)

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu
Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek