Povinností zaměstnance je vykonávat práci pro zaměstnavatele ve stanovou pracovní dobu. Rozvržení práce má vždy své zákonné limity a pravidla zvýšené ochrany, které musí zaměstnavatele (ale i zaměstnanec) dodržovat. Práce nad rámec sjednané pracovní doby (pravidelné pracovní doby) označuje zákoník práce jako práci přesčas. 

Práce přesčas je tedy termín, který užíváme v souvislosti s pracovními hodinami, které zaměstnanec odpracuje nad rámec svého standardního pracovního úvazku podle pracovního poměru.

Přesčas v práci podle pracovní doby

Přesčas je časový úsek odpracovaný nad rámec běžné pracovní dobu stanovenou pracovní smlouvou nebo kolektivní smlouvou. Abyste správně vyhodnotili, zda jde o přesčas, musíte zjistit rozvržení pracovní doby podle pracovní smlouvy se zaměstnavatelem.

Vymezení přesčasů u vybraných skupin

Některé skupiny rozvržení pracovní doby se do práce přesčas nezapočítávají - máte-li rozvržení pracovní doby v rámci rozvržení do směn s náhradním volnem (a poskytnutí volna zaměstnavatel dodrží), nemusí se na Vás přesčas vztahovat.

Některé subjekty mají zvláštní režimy rozvržení pracovních směn a limitů. Jde například o lékaře a/nebo pracovníky vykonávající sezónní práce s intenzivním režimem (například práce v zemědělství v dobách sklizně).

Vymezení přesčasů s ohledem na charakter práce

Vždy se musí jednat o výkon práce nad sjednaný časový rámec v kontextu pracovního poměru a charakteru vykonávané práce. Samozřejmě, pokud zaměstnavatelé neplní podmínky spojené se zvláštním režimem, máte jako zaměstnanců nárok na kompenzace.

Podmínky přesčasu v práci

Příkaz zaměstnavatele k výkonu práce přesčas

Práce přesčas může být nařízena pouze v určitých situacích, jako je například naléhavá potřeba dokončení práce, náhrada za dočasnou absenci zaměstnance nebo zajištění nepřetržitého provozu (typicky směnný provoz). 

Práce přesčas se souhlasem zaměstnance

Jiné případy je možné sjednat pouze po předchozím souhlasu zaměstnance. Zaměstnanec musí s plněním práce nad předepsaný rozsah souhlasit.

Zákaz výkonu práce přesčas 

Práce přesčas je vyloučena v případě zaměstnanců, kteří nedosáhli věkového limitu stanoveného zákonem. Je-li zaměstnanec osobu mladší 18 let, nelze práci přesčas nařídit, ani dohodnout (zákon obsahuje některé výjimky, které se týkají typové zařazení zaměstnance - např. Pracovníci v zemědělství).

Limity práce přesčas

Maximální rozsah přesčasové práce je také zákonem omezen. Obecně platí, že zaměstnanec může na příkaz zaměstnavatele pracovat maximálně 8 hodin přesčas týdně a 150 hodin přesčas ročně. Tyto limity mohou být překročeny pouze v případě, že to zaměstnanec dobrovolně odsouhlasí a že celkový rozsah přesčasové práce nepřekročí zákonem stanovený limit.

Celkový rozsah práce přesčas nesmí činit v průměru více než 8 hodin týdně v období, které může činit nejvýše 26 týdnů po sobě jdoucích. Limit neplatí, pokud bylo za práci přesčas poskytnuto zaměstnanci náhradní volno (v rozsahu poskytnutého náhradního volna).

Závěr

Práce přesčas je dnes častou náplní moderního pracovního života. Pro zaměstnance je důležité si být vědom právních omezení a podmínek spojených s přesčasovou prací, aby mohli efektivně vyvážit své pracovní povinnosti s osobním životem. Pro zaměstnavatele je klíčové zajistit, aby přesčasová práce byla využívána spravedlivě a efektivně, a aby se zohledňovaly potřeby a pohoda zaměstnanců. 

Líbí se Vám naše příspěvky? Sledujte nás na sociálních sítítch  Instagram, Facebook či LinkedIn a pošlete informace o nás svým známým. 

Přesčas v práci

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu
Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek