Zaměstnavatel neproplácí svátky - co dělat?

Práce v dnech pracovního volna bývá často spojována s přesčasy. Zaměstnanci se v souvislosti s výkonem své práce běžně setkávají s výkonem práce mimo základní pracovní dobu a tím související možností uplatnění nároků za práci přesčas. Práce přesčas je dále spojena s otázkou, zda zaměstnanec nemá nárok na příplatek za práci a kdy vznikají pod zmínky jeho výplaty. Co dělat, pokud zaměstnavatel neproplácí svátky? 

Odpověď na tuto otázku se pokusíme nastínit v tomto článku.

Práce zaměstnance ve svátky 

vykonáváte a následně vyhodnotit, zda se skutečně jedná o práci přesčas a/nebo je tato práce hodnocena jako běžný výkon Vaší pracovní činnost. Jde-li skutečně o práci přesčas, musí být provedeno zhodnocení, zda máte nárok na příplatek za práci přesčas.

Podle zákona máte jako zaměstnanec právo na příplatek za práci přes čas pouze v případě, že od zaměstnavatele kompenzace v podobě náhradního volna (v rámci rozhodného období). Dostanete-li práci přesčas náhradní volno, nemusí Vám vzniknou právo na vyplacení příplatku.

Rovněž nemusí právo na vyplacení příplatku vzniknou při výkonu specifických typů zaměstnaní (typicky zdravotnictví) nebo v případech, kdy základní odměna (mzda) již zahrnuje odměnu z práci přesčas.

Příplatek za práci ve svátky

Splňujete-li shora uvedené parametry, máte jako zaměstnanec nárok vedle základní složky mzdy právo na příplatek za práci ve svátky (přesčas). Příplatek náleží zaměstnanci ve výši 25% průměrné mzdy, pokud se nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas. Příplatek je splatný společně se mzdou, která zaměstnanci vznikla v uplynulém kalendářním měsíci. 

Odmítne-li zaměstnavatele příplatek zaplatit ve sjednaném čase, dostává se do prodlení. Zaměstnanci mají v takovém případě možnost domáhat se úhrady, včetně případného příslušenství (úroky z prodlení)

Co dělat, když zaměstnavatel neproplácí svátky? 

  1. Promluvte se zaměstnavatel - na straně zaměstnavatele se může týkat o administrativní pochybení, případně o nesprávné vyčíslení práva na příplatek z Vaší strany,
  2. Proveďte vlastní výpočet náhrady / příplatku za práci přesčas (případně se obraťte na nás nebo své právní zástupce),
  3. Napište zaměstnavateli písemně výzvu k proplacení vašich nároků. Můžete tento krok provést samostatně nebo ve spojení s námi či Vašim právním zástupcem.
  4. Adresujte zaměstnavateli výzvu prostřednictvím zvoleného právního zástupce.
  5. Vymáhejte svelte právo soudně.

Neplní-li zaměstnavatel své povinnosti, máte možnost v rámci navazujících, posloupných kroků sjednat nápravu. Nereaguje-li zaměstnavatel na vznesené požadavky, nezbude Vám nic jiného, než domáhat se Vašich práv soudně.

Závěr

Neproplácí-li Váš zaměstnavetel odměnu z práci ve svátky nebo víkend, může se ejdnat o porušování Vašich práv v oblasti pracovněprávních předpisů. Pokud potřebujete v této věci pomoc nebo radu, neváhejte se na nás obrátit. Pomůžeme vám dosáhnout spravedlnosti a ochránit vaše práva.

Pokud vám byl tento článek užitečný, budeme rádi, když jej budete sdílet, dáte Like, napíšete komentář nebo nás začnete sledovat na našich sociálních sítích, aby náš projekt mohl pomoci i dalším lidem. Děkujeme.

Zaměstnavatel neproplácí svátky - co dělat?

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu
Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek