Co je okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem?

Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem je mimořádný způsob ukončení pracovního poměru (pracovní smlouvy). Jedná se o nejsilnější právo zaměstnavatele ve vztahu k ukončení pracovní smlouvy pro podstatné porušení pracovních povinností zaměstnancem. Zaměstnavatel k němu může přistoupit jen za velmi specifických okolností, kdy je splněna některá ze zákonem stanovených podmínek.

Tento krok má okamžité účinky, což znamená, že pracovní poměr končí ihned po doručení písemného oznámení zaměstnanci. Je důležité zdůraznit, že tento způsob rozvázání pracovního poměru je krajní a zaměstnavatel by k němu měl přistupovat pouze v situacích, kdy není jiné řešení.

Kdy může zaměstnavatel okamžitě zrušit pracovní poměr zaměstnance?

Podle českého zákoníku práce (§ 55 zákoníku práce) může zaměstnavatel přistoupit k okamžitému zrušení pracovního poměru v těchto dvou případech:

  1. Závažné porušení povinností ze strany zaměstnance - pokud zaměstnanec poruší povinnosti vyplývající z pracovního poměru zvlášť hrubým způsobem. Příkladem může být například krádež, podvod, opilost na pracovišti, nebo jiné závažné porušení pracovní kázně. Zvlášť závažné porušení povinností ze strany zaměstnavatele bývá podle rozhodování soudů také jednání zaměstnance proti majetkovým zájmům zaměstnavatele.
  2. Odsouzení zaměstnance - pokud byl zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k:
    1. nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než jeden rok,
    2. nebo pokud byl zaměstnanec odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než šest měsíců za trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s nimi. 

Jak okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem vypadá?

Musí být vždy proveden písemně a zaměstnavatel je povinen nezaměnitelně uvést důvod zrušení pracovního poměru. Zaměstnavatel musí provést okamžité zrušení pracovního poměru dostatečně srozumitelným a jasným způsobem, aby bylo přezkoumatelné, jinak je takové zrušení neplatné.

Nestačí, že obě strany si jsou porušení vědomy. Okamžité zrušení pracovního poměru musí být napsáno tak, že i třetí osoba po seznámení s jeho obsahem zjistí, co se mělo stát. Důvod zrušení navíc nelze dodatečně měnit.

Neplatné okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem

Zaměstnavatel musí zaměstnance poučit o jeho právu domáhat se určení neplatnosti tohoto zrušení u soudu. Považuje-li zaměstnanec okamžité zrušení pracovního poměru za neoprávněné, musí se proti němu bránit soudní žalobou. Pokud se zaměstnanec nebrání a marně uplyne zákonem definovaná lhůta (2 měsíce), právo zaměstnance zanikne. I kdyby bylo okamžité zrušení pracovního poměru provedeno protiprávně, i přesto vyvolá právní účinky, jestliže se zaměstnanec nebude bránit.

Vyznejte se v džungli pracovněprávních vztahů

Pomáháme zaměstnancům s uplatňováním nároků neplatného okamžitého zrušení pracovního poměru prostřednictvím našich expertů v oboru. Potřebujete pomoci? Přečtěte si reference našich klientů, kterým jsme pomohli v různých pracovněprávních případech a neváhejte se na nás obrátit. Napište nám prostřednictvím jednoduchého formuláře a my Vám pomůžeme.

Sledujte nás také na sociálních sítích Instagram, Facebook či LinkedIn, kde sdílíme rady, užitečné informace či novinky ze světa pracovního práva jednoduše a srozumitelně. A neváhejte nám kdykoli napsat.

Co je okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem?

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu
Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek