Pracovní úraz napadení zaměstnance

Pracovní úraz je jedním z nejvážnějších rizik, kterým může zaměstnanec čelit během výkonu své práce. Tento typ úrazu zahrnuje nejen fyzická zranění, ale také psychické poškození, které může mít dlouhodobé dopady na kvalitu života.

Při výkonu pracovních úkolů se bohužel můžete setkat i s případy fyzického napadení zaměstnance. V tomto článku se zaměříme na pracovní úraz v podobě ublížení na zdraví, jeho charakteristiku, důsledky a povinnosti zaměstnavatele i zaměstnance.

Co je pracovní úraz?

Pracovní úraz je poškození zdraví, které zaměstnanec utrpí při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s nimi. To znamená, že úraz musí mít přímou příčinnou souvislost s vykonávanou prací, musí se stát během pracovní doby a na pracovišti nebo na jiném místě, kde zaměstnanec vykonává práci podle pokynů zaměstnavatele.

Specifika pracovního úrazu napadení zaměstnance

Obecné nároky pracovního úrazu jsou zde dány v souvislosti s napadením zaměstnance při výkonu práce pro zaměstnavatele. Zaměstnanec má s ohledem na fyzické napadení ze strany třetí osoby možnost volby. Volí, po které osobě bude nároky spojené s napadení vymáhat. Může žádat uspokojení nároků z pracovního úrazu po zaměstnavateli a/nebo si může zvolit domáhat se nároků přímo na škůdci / pachateli napadení.

Nutno podotknout, že postavení z pracovního práva hraje ku prospěchu zaměstnance. Při zohlednění ekonomické situace pachatele, bývá zaměstnavatel zpravidla ekonomicky stabilnější, a bez ohledu na osobní přičinění zaměstnavatele se zpravidla jedná o logický postup uplatnit své nároky proti zaměstnavateli, který bývá pro tyto případy pojištěn.

Následky pracovního úrazu

Pracovní úraz může mít mnoho podob, od drobných poranění až po závažné ublížení na zdraví. Mezi nejčastější projevy pracovních úrazů patří:

  1. Fyzické zranění – Zahrnuje zlomeniny, pohmožděniny, řezné rány, popáleniny, poranění při manipulaci s těžkými předměty či úrazy způsobené pádem.

  2. Přetrvávající zdravotní obtíže - některé případy zranění vlivem pracovního úrazu přetrvávají i dlouho poté, co došlo ke zhojení viditelných částí poranění pracovního úrazu (typicky vaziva, šlachy a jiná pojivová tkáň)

  3. Psychické poškození – Stres, deprese nebo posttraumatická stresová porucha mohou být důsledkem traumatických zážitků na pracovišti, jako jsou nehody, šikana nebo dlouhodobý psychický tlak.

  4. Trvalé následky - Pracovní úrazy bývají bohužel spojeny rovněž s trvalými následky na straně zaměstnance.

Práva zaměstnance z pracovního úrazu

Zaměstnanec, který utrpí pracovní úraz, má několik práv, která by měl znát:

  1. Nárok na odškodnění – Zaměstnanec má právo na:
    • náhradu škody, která zahrnuje
    • bolestné,
    • náklady na léčení, a případně i
    • kompenzaci za ztrátu výdělku.
    • nemajetková újma (ztížení společenského uplatnění)

  2. Nárok na pracovní neschopnost – Pokud úraz vyústí v pracovní neschopnost, má zaměstnanec nárok na nemocenskou dávku, která mu zajistí finanční prostředky během doby, kdy není schopen pracovat.

  3. Nárok na bezpečné pracovní prostředí – Zaměstnanec má právo na to, aby pracoviště splňovalo všechny bezpečnostní normy a předpisy, a aby zaměstnavatel přijal všechna potřebná opatření k minimalizaci rizika pracovních úrazů.

Pomáháme právům zaměstnanců

Pomáháme zaměstnancům s uplatňováním nároků z pracovních úrazů či nemocí z povolání prostřednictvím našich expertů v oboru. Stal se Vám či Vašemu známému pracovní úraz a potřebujete pomoci? Přečtěte si reference našich klientů, kterým jsme pomohli v různých pracovněprávních případech a neváhejte se na nás obrátit. Napište nám prostřednictvím jednoduchého formuláře a my Vám pomůžeme.

Sledujte nás také na sociálních sítích Instagram, Facebook či LinkedIn, kde sdílíme rady, užitečné informace či novinky ze světa pracovního práva jednoduše a srozumitelně. A neváhejte nám kdykoli napsat.

Pracovní úraz napadení zaměstnance

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu
Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek