Dopravní nehoda jako pracovní úraz

Dopravní nehoda může zasáhnout do života každého z nás. Málokdo však tuší, že dopravní nehoda může být považována za pracovní úraz, pokud k ní dojde v přímé souvislosti s plněním pracovních povinností zaměstnance.

Jde-li pracovní úraz, mohou se zaměstnanci domáhat svých nároků podle zákoníku práce ve vztahu k zaměstnavateli. V těchto případech se zaměstnanci mohou domáhat náhrady škody a dalších práv, která jsou spojena s pracovním úrazem. Pojďme se podívat, kdy je dopravní nehoda uznána jako pracovní úraz a jaké jsou důsledky pro zaměstnance i zaměstnavatele.

Kdy je dopravní nehoda pracovním úrazem?

  1. Plnění pracovních úkolů – Nehoda musí nastat během výkonu práce, například při služební cestě, přepravě materiálu nebo zboží, nebo při jízdě mezi různými pracovišti.
  2. Přímá souvislost s výkonem práce – Nehoda musí být v přímé souvislosti s prací, což znamená, že zaměstnanec nehavaroval při plnění soukromých záležitostí, ale v rámci své pracovní činnosti. Příkladem může být řidič z povolání, který havaruje při rozvozu zboží, nebo zaměstnanec, který je na cestě na schůzku s klientem.

  3. Místo nehody – Nehraje roli. Nezáleží na tom, zda se nehoda stala na veřejné komunikaci, na parkovišti, nebo na jiném místě, pokud je jasné, že zaměstnanec v tu dobu vykonával pracovní úkoly.

  4. Majitel vozidla / provozovatel - rovněž nehraje roli, pokud k dopravní nehodě (pracovnímu úrazu) došlo při využívání vlastního nebo cizího vozidla, nicméně využití jiných prostředků, než jaké Vám poskytl zaměstnavatel se může podílet na snížení jeho odpovědnosti.

Kdy není dopravní nehoda pracovním úrazem?

Ne každá dopravní nehoda spojená s cestou zaměstnance je považována za pracovní úraz. Nehoda nebude uznána jako pracovní úraz, pokud:

  1. Cesta do práce a z práce – Cesta z domova do zaměstnání a zpět obvykle není považována za plnění pracovních úkolů, a tudíž nehoda, která se při ní stane, není pracovním úrazem. Výjimkou může být situace, kdy zaměstnanec cestou do práce vykonává úkoly, které mu byly uloženy zaměstnavatelem (např. vyzvednutí materiálu).
  2. Soukromé záležitosti – Pokud zaměstnanec během pracovní doby řeší své osobní záležitosti a dojde k nehodě, nebude se tato nehoda považovat za pracovní úraz.

  3. Pochybení zaměstnance - pochybením zaměstnance může dojít ke krácení, případně vynětí poškození zdraví zaměstnance z pracovního úrazu

Povinnosti zaměstnavatele při dopravní nehodě (pracovní úrazu) zaměstnance

Pokud je dopravní nehoda uznána jako pracovní úraz, zaměstnavatel má několik povinností:

  1. Evidování úrazu – Zaměstnavatel musí nehodu zaznamenat do knihy úrazů. Pokud dojde k vážnému úrazu nebo úmrtí, je povinen nehodu nahlásit příslušným orgánům, například inspekci práce a zdravotní pojišťovně.
  2. Vyšetření příčin nehody – Zaměstnavatel musí zjistit příčiny nehody a zvážit opatření, která by zabránila podobným situacím v budoucnu.
  3. Náhrada škody – Pokud zaměstnanec utrpí při nehodě zranění, které je uznáno jako pracovní úraz, zaměstnavatel je povinen poskytnout náhradu škody, která zahrnuje bolestné, náklady na léčení, a případně i kompenzaci za ztrátu výdělku.

Práva zaměstnance při pracovním úrazu z dopravní nehody?

Dopravní nehoda jako pracovní úraz je vážná situace, která vyžaduje důkladné prošetření a odpovídající reakci ze strany zaměstnavatele. 

Pomáháme zaměstnancům s uplatňováním nároků z pracovních úrazů či nemocí z povolání prostřednictvím našich expertů v oboru. Stal se Vám či Vašemu známému pracovní úraz a potřebujete pomoci? Přečtěte si reference našich klientů, kterým jsme pomohli v různých pracovněprávních případech a neváhejte se na nás obrátit. Napište nám prostřednictvím jednoduchého formuláře a my Vám pomůžeme.

Sledujte nás také na sociálních sítích Instagram, Facebook či LinkedIn, kde sdílíme rady, užitečné informace či novinky ze světa pracovního práva jednoduše a srozumitelně. A neváhejte nám kdykoli napsat.

Dopravní nehoda jako pracovní úraz

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu
Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek