Odměna za práci přesčas

Zaměstnanec má povinnost vykonávat práci pro svého zaměstnavatele v určené pracovní době. Výkon práce pro zaměstnavatele nad stanovený rámec dohodnuté pracovní doby (obvyklé pracovní doby) je obecně spojován s termínem práce přes čas. Práce zaměstnance „navíc“ oproti smluvně sjednanému závazku je kompenzována odměnou za práci přesčas. Co odměna za práci přesčas v praxi znamená a kdy na ni získáte jako zaměstnanec nárok se dozvíte v tomto našem příspěvku. 

Příplatek za práci přesčas se jedná pouze situací, které zákoník práce uznává za práci přesčas. Ne každá práce vykonávaná v době pozdních večerních hodin, o víkendech a/nebo svátcích je podle práva přesčasem (k tomu více v našem článku).

Navýšená odměna za práci přesčas

Splňuje-li výkon práce mimo obvyklou denní dobu právní předpoklady práce přesčas, potom máte jako zaměstnanec právo na příplatek. Ani příplatek však není bezpodmínečný.

Za výkon práce přesčas má zaměstnanec nárok vedle základní složky mzdy za odpracovaný část nárok na tzv. Příplatek. Příplatek je forma navýšení původně sjednané odměny (základní mzdy). Zákoník práce stanoví minimální výši příplatku ve výši 25% průměrného výdělku zaměstnanec. Nutno dodat, že jde o nejnižší možnou částku, přičemž zaměstnavatel se může se zaměstnancem dohodnout také na vyšší částce příplatků. To neplatí, pokud se dohodnete na náhradním volnu.

Kdy se navýšení odměny za práci přesčas nepoužije?

Zaměstnavatel se může povinnosti vyplacení příplatků nad rámec základní odměny zprostiti, jsou-li splněny podmínky stanovené zákoníkem práce. Zákon vyjmenovává případy, kdy zaměstnanci právo na příplatek nevznikne, a vždy musíte prozkoumat, zda se tento zvláštní případ netýká Vaší situace. Příplatek se nepoužije v případech. 

a) Poskytnutí náhradního volna za přesčas

Namísto příplatku za práci přesčas bude zaměstnanci poskytnuto náhradní volno ve stejném rozsahu, jako byly odpracované hodiny práce přesčas. Náhradní volno musí zaměstnavatel poskytnutou nejpozději do 3 měsíců, případně v tzv. Vyrovnávacím období (6 měsíců, při výjimkách 12 měsíců).

b) Dohoda zaměstnance a zaměstnavatele

Odměna za práci přesčas může být zahrnuta v základní mzdě zaměstnance, pokud je to výslovně uvedeno v pracovní smlouvě. Zaměstnanec nedostane zvláštní příplatek za přesčasovou práci, neboť je tato kompenzace již zahrnuta v jeho pravidelné mzdě. 

Rovněž vyloučení příplatků může být zahrnuto v rámci výkonu zvláštních typů práce, případně specificky nastavených smluvních pozic. Typicky se jedná o případy pracovníků ve zdravotnictví, sociálních službách, telekomunikacích, případně některých typů manažerských a vedoucích pozic

c) Zaměstnanec nechrání svá práva na příplatek za práci přesčas

Mnohdy zaměstnanci nevědí, že mají právo požadovat za práci přesčas příplatek, případně spoléhají na slova zaměstnavatele, že na žádné další plnění nemají nárok. Běžně se stává, že zaměstnanci svá práva spojená s příplatku neznají nebo své právo po zaměstnavateli nevymáhají. Jako každé majetkové právo podléhá i příplatek oslabení práva v čase (promlčení). Nevymáhá-li zaměstnanec své právo, potom zaniká / nikdy nedojde k jeho uplatnění.

Závěr

Příplatek je odměna zaměstnance za práci „navíc“ nad rámec původně sjednaného. Nárok zaměstnanci vzniká, je-li práce skutečně vykonávána mimo běžný výkon a zároveň nedosáhne jiné kompenzace (náhradní volno, zahrnutí již v původní složce mzdy). 

Jste-li přesvědčení, že Vám zaměstnavatel neuhradil příplatek přesčas, neváhejte se na nás obrátit. Rádi Vám pomůžeme sjednat nápravu.  

Pokud byl pro Vás tento příspěvek smysluplný, budeme rádi za jeho sdílení, případně za Like/Komentář/Sledování na našich sociálních sítích, aby tento náš projekt pomohl i dalším z Vás. Děkujeme.

 

Odměna za práci přesčas

Váš případ posoudíme zdarma

Nyní vás provedeme krátkým dotazníkem, ve kterém vás vyzveme k doplnění na několik otázek a na závěr vás požádáme o poskytnutí podkladových dokumentů.

Začněte zadáním e-mailu
Reference

Reference

Ota K.
Utrpěl jsem pracovní úraz, jenom díky právní pomoci jsem se zorientoval v tom, co mohu po zaměstnavateli požadovat. Uplatnil jsem proto u zaměstnavatele nárok na proplacení léčebných nákladů, náhradu mzdy při pracovní neschopnosti i následnou rentu. Zaměstnavatel mi vyplatil ještě odstupné, nikdy jsem nemyslel, že to budou tak velké částky.
Marie R.
Obrátila jsem se na tuto firmu s prosbou o pomoc. Myslela jsme si, že mám nárok na odstupné z důvodu svého zdravotního stavu a nemoci z povolání, ale zaměstnavatel tvrdil, že nemám nárok na nic. Naštěstí jsem si nenechala jejich aroganci líbit a díky pomoci mi odstupné vyplatili a dodnes mi platí rentu kvůli nemoci z povolání. Moc vám děkuji.
Radim K.
Děkuji za služby a pomoc ve složité situaci se zaměstnavatelem. Řešil jsem neproplacené náhrady ze strany zaměstnavatele při pracovních cestách v zahraničí. Nakonec jsme vše vyřešili. Díky za pomoc, ochotu, odhodlání, a hlavně motivaci nevzdávat se jenom ze strachu, že jsem ve slabším postavení.
Kateřina D.
Dostala jsem výpověď, když jsem byla v té době těhotná. Myslela jsem, že tak výpověď platí. Naštěstí jsme si nechala v situaci poradit a nezůstala tak bez prostředků a zajištění, děkuji Vám moc za lidský přístup, empatii a diskrétnost při řešení celé záležitosti.
Martin F.
Moc děkuji za pomoc s problémem v práci. Šlo o vyplacení náhrady mzdy při době léčení a také po ní. Nebýt Vás, vůbec bych nevěděl, že mám na něco takového nárok. Jsem rád, že jsem vyhledával informace a zvolil Vaše služby. Nikomu nepřeju zažívat takové věci, ale pokud už se dostanete do nějakých problémů, neváhejte a zvolte si pomoc odborníků, jsou to lidi na svém místě.

    Právo zaměstnance

    Jindřišská 907/10
    110 00, Praha

    Nenechte si uniknout nic důležitého

    Přihlaste se k odběru novinek